DOB drivers

DOB drivers

Захранване  на осветлението с DOB (Driver on board)

В традиционните източници и системи за LED осветление, драйверите обикновено се отделят от светодиодните компоненти и се произвеждат на FR4 печатна платка (PCB). Тази конфигурация се основава на съображението, че LED драйверът е проектиран главно като захранване в режим на превключване. SMPS драйверите обикновено използват обемисти, скъпи и ненадеждни компоненти с реактивно съпротивление, като индуктори и кондензатори. Използването на реактивни компоненти изисква специална платка FR4, която може да осигури достатъчно кабелни слоеве за взаимно свързване на компоненти. В интегрирана осветителна система големият обем на типичен SMPS драйвер изисква достатъчно място в осветителната система, за да побере веригата на драйвера. В допълнение компонентите с реактивно съпротивление като електролитни кондензатори са много чувствителни към температурата. Дистанционната инсталация може да намали тези компоненти на топлинен стрес, причинен от светодиодите.

 Режимът на захранване  на осветлението DOB (Driver on board) е нов режим на захранване  на светодиоди, следващ традиционния режим на импулсно захранване, който директно преобразува захранването от мрежата за променлив ток в постоянен ток и след това контролира тока на светодиода през IC, така че светодиодът да може да извежда постоянен ток в рамките на определен период от време, за да може LED лампата да излъчва светлина.

Предимства на LED светлинен източник с DOB драйвер: 

1) Може да се направи в свръхлеки и много тънки корпуси, които са красиви и спестяват транспортни разходи; 

2) Удобен е за производство и може да се монтира автоматично (SMT конвейер), което спестява разходи за труд, и намалява процента на дефектни продукти.

3) Нисък процент на дефекти на напълно механизирани продукти за пластир; 

4) Тъй като IC чипът и светодиодът са върху една и съща алуминиева основа, чипът има по-висока точка за защита от прегряване, поради което ще бъде предпазен, когато температурата е твърде висока. Това ефективно удължава експлоатационния живот на светодиода; 

5) Почти без електролитни кондензатори – води до стабилно функциониране, ниска цена и дълъг експлоатационен живот; 

6) С висок фактор на мощността, което спестява електроенергия в реален смисъл при практическо приложение; 

7) При включване светлинния източник светва незабавно, т.е. задейства се по-бързо от традиционните LED източници..

 

Автор: инж. Бисер Русев